Quarta etapa del Camí de l’Ebre: Tortosa-Xerta

Aquest mes de desembre hem fet el tram del Camí de Sant Jaume l’Ebre de Tortosa a Xerta. Com que és un tram que ja ha fet molta gent i, a més, no té cap dificultat, li hem afegit alguns incentius per animar els socis i sòcies a repetir-lo i, sobretot, a fer-lo amb el bon ambient i companyonia que ens caracteritza. I hem de dir que ens ho hem passat molt i molt bé: bona caminada, algunes descobertes culturals i un bon dinar, amb brindis nadalenc de colofó.

Però anem a pams i expliquem una mica com s’ha desenvolupat tot plegat.

Després de segellar la credencial al despatx de la parròquia del Sant Crist de la Catedral de Tortosa, ens hem acostat al portal del Romeu, des d’on hem començat a a caminar anant seguint les manises fixades al paviment (senyalització del Camí per dins Tortosa), que ens ham portat pel carrer de la Rosa, després carrer de Sant Blai, plaça d’Alfons XII i, finalment, al Pont Roig.

El dia era esplèndid i el camí per la Via Verda, un goig. Només calia vigilar el trànsit de bicicletes, però com que som molt disciplinats, deixàvem que passessen al seu aire. Hem parat a esmorzar a la zona de lleure que hi ha després de passar Jesús. També ens hem parat al costat de la torre d’en Corder o de Despuig (s. XIII). Una torre de vigilància del riu que pertanyé a la família de Cristòfol Despuig (s. XVI), noble tortosí que escriví “Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa”. En arribar a l’estació d’Aldover hem trobat el bar obert i alguns no s’han pogut estar de fer un caferet matinal.

Abans de fer l’entrada a Xerta, ens hem desviat uns pocs metres per a anar a visitar les trinxeres del barranc dels Fornets, recuperades per l’ajuntament de Xerta. La trinxera, en forma de corredor, resseguix el perímetre d’un turonet, amb una llargada d’uns 4 metres. Una visita ràpida però suficient per conèixer in situ un més dels escenaris de la Guerra Civil.

I ja a Xerta ens esperava Guillem, l’actual propietari de la casa Ceremines per explicar-nos la història d’aquesta casa senyorial del segle XVI, restaurada a final del segle XIX a l’estil modernista i avui en dia convertida en hotel. Hem escoltat amatents els negocis de les successives famílies que l’han habitat i les modificacions que s’han fet fins a l’actualitat. Després hem pogut entrar a diverses de les estances per apreciar el mobiliari i la decoració.

Tocaven les dos al campanar de l’església de l’Assumpció quan sortíem de la visita per anar a l’alberg de Xerta, on Àlex i Lorena ens havien preparat una esplèndida taula, pròpia d’una celebració, al voltant de la qual hem pogut assaborir un dinar deliciós. Hem acabat amb el brindis que deia al començament i cantant algunes nadales, com s’escau en estes dates properes al Nadal.

+ fotos: https://photos.app.goo.gl