SEGLE XVII, Felipe IV i Domingo Laffi

Felipe IV va ser fill de Felipe II i de Donya Margarida d’Àustria. Vi al món el 8 d’abril de 1.605, a Valladolid, i va morir el 17 de setembre de 1.665 a Madrid, ocupant amb la seva vida i el seu regnat la major part del segle. La decadència del Camí ja venia d’anys enrere, però és tal vegada durant el seu regnat quan es va instal·lar definitivament.

No obstant això, molts grups anònims van peregrinar a Santiago, uns altres més il·lustres, com Cosme de Médicis, príncep italià, va arribar a la Catedral amb un sèquit de 40 persones.

En Puente la Reina de Navarra, situada uns 24 quilòmetres després de Pamplona, seguint el camí de Sant Jaume, s’uneixen els Camins Francès i Aragonés, i diu la llegenda que a partir d’aquí “tots els camins condueixen a Santiago”. Un dels pelegrins que va arribar a aquesta cruïlla en 1.673 va ser Domingo Laffi. Va arribar a fer el Camí fins a tres vegades i va deixar testimoniatge escrit de les seves experiències, iniciant, en certa manera, la literatura “moderna” en aquest camp dels diaris de les peregrinacions que tant proliferen (la majoria inèdits) en nostre temps.

ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

Any 1.643. El rei Felipe IV institueix l’Ofrena Nacional al Apòstol.