SEGLE X, La visita d’Almanzor

Consolidada l’estabilitat social en el Califat de Córdoba i després del regnat de Alhaquem II (961-976) va pujar al tron Hixam II (976-1009), la figura del qual va quedar eclipsada per la del seu Ministre Abuamir Mohamed, més conegut per Almanzor. Aquest, recolzat per un poderós exèrcit, en la seva major part format per berberiscs procedents del nord d’Àfrica, es va convertir en un veritable assot per als regnes cristians, ocupant les fortaleses de la frontera del Duero i “visitant” llocs que no coneixien la presència musulmana des de molt temps enrere. Va prendre León i el 10 d’agost de l’any 997, Almanzor va arrasar el Temple de Santiago, portant-se les campanes de l’església a Córdoba, però respectant la Tomba del Apòstol.

La llegenda explica que Almanzor va morir en ser castigat per Déu per la destrucció de Santiago de Compostela. Altres historiadors, asseguren que Almanzor va morir com a conseqüència de les ferides rebudes en la batalla de Calatañazor (1.002). Possiblement la veritable causa de la seva mort va ser de malaltia, la qual cosa va forçar la seva retirada fins a Medinaceli.

Durant aquest segle, a part de Almanzor que va ser un “pelegrí” singular, se sap que l’any 950 el Bisbe de Puy, Godescalco, es va convertir en el primer pelegrí francès que va deixar constància del seu viatge fins a Santiago.

Anys més tard, en el 983, el Sepulcre va ser visitat pel eremita Simeón d’Armènia. Posteriorment, ja l’any 1.000, el rei Bermudo II, auxiliat pel Bisbe de Sant Pere de Mezonzo, va iniciar la reconstrucció de l’església de la ciutat de Santiago.

ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

En aquest segle van peregrinar a Santiago el Conde Fernán González i el primer Abad del Monestir de Sant Pedro Cárdena (Burgos).

Any 959. Peregrinació a Santiago del noble francès Hugo de Vermandois, Arquebisbe de Reims. També en aquest mateix any peregrina l’Abat del monestir de Montserrat.

Any 962. Peregrinació del noble francès Raimundo II, marquès de Gothia, que és assassinat en el Camí.