Història de la nostra Associació per Jesús Serrano Monjardín

A l’Any Sant del 1999, havia fet a peu el Camí Francès des de Roncesvalles a Santiago de Compostel·la i estava enamorat d’aquesta Ruta secular.

A l’inici del curs 2003/04 vaig saber que a l’Escola Agrària d’Amposta començaria un Curs d’Iniciació al Senderisme, organitzat per Joan Lluís Porta i dirigit per Juan José Navarro, al qual em vaig inscriure per conèixer els camins i senders del nostre àmbit.

Hi participem una quinzena de persones, dones i homes, amb classes teòriques els dijous i pràctiques els dissabtes o diumenges.

Recorrem tota la serra del Montsià i després passem a caminar pels Ports de Tortosa, en unes excursions molt interessants que ens van permetre conèixer fauna, flora, fonts i senders, gairebé oblidats, però d’una gran bellesa i, a més, es va crear un ambient de companyerisme, que avui dia encara perdura.

Crèiem que el Curs tindria continuïtat el 2004-05, però no va ser així, ja que va variar la política de subvencions i no era factible un segon curs. Vam quedar molt tristos, ja que ens havíem acostumat a sortir de caminada cada setmana, però J.L. Porta, veí de La Galera, ens va dir que hi havia un grup de caminants a Sta. Bàrbara que feia excursions per les Terres de l’Ebre i el Maestrat, al qual ens podíem unir.

Aquest grup estava avalat per Mossèn Toni Borràs, aleshores rector de l’Església del Sagrat Cor d’Amposta, que anteriorment havia exercit el càrrec a Sta. Bàrbara. L’organització i la logística les dirigia Alfredo Blanch, persona de gran capacitat i molt estimada a la capital de la Plana.

La primera excursió en què vaig participar amb ells va ser de Bítem als molins de vent que hi ha als voltants de Coll Redó i Coll d’Alba, tornant a dinar al Casal de Bítem. Vaig conèixer Mossèn Toni i altres companys, alguns d’Amposta, com Cebrià Forcada, Manel Espanya, Marisol Maneiro, etc., que ja eren components veterans del grup d’acaminadors. Tant Porta, com Guillermo Villamora o jo mateix vam ser molt ben rebuts i de seguida ens vam integrar, establint una gran familiaritat.

Fruit de les xerrades durant les excursions, alguns dels caminants es van assabentar de la meva experiència pel Camí de Sant Jaume Francès i, atès que hi havia un grupet de 7 disposat a fer-ho, em van preguntar si volia acompanyar-los.

Com que estava prejubilat, em va venir de gust repetir Camino, aquesta vegada en grup i a la Primavera del 2005 vam realitzar el tram Burgos-Mansilla.

Les etapes del Camí donen molt de si i en diversos diàlegs vaig parlar sobre la meva intenció de crear una Associació d’Amics del Camí al nostre territori, idea que va ser molt ben acollida pels altres set companys, tot i que va quedar tot en l’aire.

En acabar la temporada 2004/05, Alfredo Blanch va comunicar que no seguiria amb l’organització de les excursions i diversos components del grup em van proposar de fer-me càrrec d’aquesta tasca. Vaig accedir-hi però amb la condició que el grup passés a ser una Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume legalment reconeguda, raó que es va acceptar per àmplia majoria.

27/07/2005

Vam formar un equip de treball amb persones que haguessin fet el Camí i ens vam reunir els vuit fundadors redactant l’Acta Fundacional de la nostra 1ª Assemblea, on vaig ser elegit President, resultant Àngels Fàbregas, Secretària i Arturo Monllau, Tresorer. La resta de fundadors, Marisol Maneiro, Cebrià Forcada, Guillem Villamora, Toni Borràs, Manel Espanya i Andreu Also, van ser designats Vocals.

Ens dotem d’un escut distintiu, realitzat per Andreu Also i acordem que la nostra tasca seria senyalitzar, cuidar i divulgar el Camí de Sant Jaume, que s’inicia al Muntell de les Verges al Delta de l’Ebre, que passa per diverses poblacions del Montsià i que, en arribar a Amposta, es dirigeix ​​riu Ebre amunt, cap a Tortosa, Gandesa, Casp, Saragossa i que s’uneix al Camí de Santiago (Francès) a Logronyo.

Aquest Camí es diu “Camí de Sant Jaume de l’Ebre”.

Aquí comença la nostra història, on van tenir molt a veure José Ramón Barranco (President de l’Associació de Saragossa) i Juan Mª Ferré (coordinador de les Associacions de l’Ebre i la Mediterrània).

Vaig conèixer tots dos el 2001, ja que van baixar des de Saragossa i Vilalba dels Arcs, per marcar el recorregut del Camí de l’Ebre des del començament. Jo els vaig acompanyar com a coneixedor del territori i en arribar a Amposta vam ser rebuts per l’alcalde Joan Roig i per la regidora de Cultura, Margarida Maigí. Ens vam fer molt amics i estic segur que sense els seus coneixements i assessoria no hauríem pogut culminar el nostre projecte.

Vaig continuar treballant amb ells i el 2004 vaig representar l’Ajuntament d’Amposta a la 4ª Trobada d’Associacions del Camí Jacobeu de l’Ebre que es va celebrar a Alfaro (Rioja), on vaig conèixer el bon amic Pedro Sanzol, que em va relatar la seva estada a Amposta com a professor a l’Institut Ramon Berenguer IV i que, aleshores, era vocal de cant a l’Associació de Saragossa.

A Alfaro vaig debutar públicament reivindicant el recorregut del Camí de l’Ebre tal com el coneixem, encara que hi va haver alguna reticència i he d’explicar que vaig dormir a la Presó del poble, no per cometre algun delicte sinó perquè l’edifici de l’antic penal havia estat rehabilitat com a Alberg .

…2005

La nostra J.D. va presentar tots els documents exigits per la Generalitat per ser una entitat totalment reconeguda i legal.

Es donava la circumstància que aquell any 2005, Amposta va ser designada Capital de la Cultura Catalana i vam aprofitar l’ocasió per fer una conferència sobre el nostre Camí de Sant Jaume al local de la Comunitat de Regants, que va tenir una gran acollida, omplint a vessar la sala d’actes de la citada entitat i on ja inscrivim els nostres primers socis.

2006

Al gener es van rebre els documents oficials, enviats per la Generalitat, en què es reconeixia oficialment la nostra Associació.

Una altra data a destacar va ser la inauguració, al febrer, de la senyalització urbana d’Amposta, a base d’onze rajoles ceràmiques realitzades pel ceramista de Roquetes, Joan Panisello, marcant el recorregut del Camí des del pont de Nazareth fins al carrer de Buenos Aires.

Al març d’aquell mateix any, 14 socis van continuar el Camí de Santiago Francès, que havíem deixat a Mansilla de las Mulas l’any anterior, arribant al mític llogaret d’O Cebreiro a Galícia. Encara quedaven 153 Km. fins a Compostel·la.

La primera meitat de l’any la dediquem a publicitar l’Associació i el Camí de Sant Jaume de l’Ebre fent conferències a col·legis i instituts ia entrevistar-nos amb els regidors de Cultura i Turisme de diversos pobles del Montsià.

Al segon semestre la J.D. ja va organitzar excursions mensuals, al Camí de Sant Jaume ia llocs característics que ens van permetre conèixer més a fons el nostre territori (Montsià, Ports, Maestrat, etc..) i continuar fent amics a les ciutats veïnes.

2007

Al març d’un grup de 24 socis van fer els 153 km. del tram O Cebreiro-Santiago, aconseguint que la nostra Associació arribés a Compostela per 1ª vegada. Un viatge amb pluja, fred i altres dificultats, però amb un premi final incomparable, la visita a l’Apòstol, amb el que vam quedar en veure’ns en un futur proper.

També durant l’any vam anar fent etapes del Camí de l’Ebre, reivindicant el traçat del Camí per cada poble per on passàvem, sent rebuts i escoltats per les autoritats locals.

2008

Continuem amb la nostra campanya de divulgació pel Montsià i pel Camí Jacobeu de l’Ebre. Entrem a Aragó, passant per Casp, on ens va atendre magníficament l’amic Manuel Bonastre, i Escatrón, on Bautista Antorán ens va mostrar la sínia del Monestir de Rueda, la major d’Espanya amb 16 m. d’alçada i el meravellós retaule d’alabastre que llueix a l’església parroquial.

Vam arribar a Saragossa, el 26 d’octubre, 30 pelegrins lluint la samarreta de la nostra Associació i vam fer una entrada emocionant a la Plaça del Pilar, on ens van rebre els Amics del Camí de l’Associació local. Escoltem devotament la missa oficiada per l’arquebisbe de Jaca, visitem el Pilar i celebrem un dinar al costat dels components del Congrés Internacional d’Associacions del Camí, en el transcurs del qual lliurem a José Ramón Barranco (President de l’Associació de Saragossa) un bordó de palissandre , un pergamí al·lusiu i el mocador típic de la nostra entitat.

Un altre grup de 24 socis va realitzar el denominat Camí Aragonès, que parteix de Somport (Osca) i s’uneix al Camí Francès a Puente la Reina (Navarra) i van quedar impressionats per la bellesa de pobles com Arrés, la Foz de Lumbier i Sta. Mª d’Eunate, malgrat la neu i el fred del Pirineu.

A més instaurem el costum de realitzar una sortida de 2 dies com a final de curs al mes de juny. Aquest any visitem Queralb, Ribes de Fresser i el Santuari de Núria.

2009

Cal destacar la finalització del Camí Jacobeu de l’Ebre, amb 29 participants que, amb els bons oficis de Maria i Guillermo, vam ser rebuts per la Presidenta de l’Associació de Logronyo, prestant-nos una planta de les instal·lacions per a la nostra pernoctació. La nostra arribada va ser molt emotiva i en finalitzar el nostre Camí vam fer una sentida pregària a l’emblemàtica Font dels Pelegrins de la capital de La Rioja. Per descomptat vam tenir fi de festa en passejar pel carrer Llorer, que anomenen “senda dels elefants”.

El final de temporada ho vam passar visitant Olot, Santa Pau, la Fageda d’en Jordà i la ruta dels volcans de la Garrotxa.

En el nostre afany per potenciar el camí de l’Ebre vam arribar a un acord verbal amb el Patronat de la llar Nazareth d’Amposta, pel qual ens cedien dues habitacions dobles i les seves instal·lacions per a ús de pelegrins. Condicionem les dues sales amb llits i el seu aixovar. Els lavabos i banys amb llum elèctrica i aigua calenta. Ja teníem Alberg!

2010

Vam tornar a iniciar les etapes del nostre Camí de l’Ebre i sent Any Sant vam acordar realitzar el tram Sarria-Compostela (113 km.). Per diverses raons, el grup de 40 pelegrins va ser dirigit per Jordi Bria, Teri Panisello i Juanjo Ferré, que van dur a terme la seva feina a la perfecció.

Al maig ens desplacem a Lloret, visitant la ciutat, els Jardins de Sta. Clotilde i l’espectacular exposició de flors que es realitza per aquestes dates a Girona. Són d’agrair les atencions que van tenir amb nosaltres el matrimoni Margarita Margalef & Eliseo Fresquet i la seva família, residents a Lloret però nascuts a Amposta, que ens van fer gaudir d’un cap de setmana inoblidable.

Una altra qüestió molt a destacar és que el President, Jesús Serrano, va donar per finalitzat el seu mandat i va obrir les portes a Eleccions a la nostra Associació.En presentar-se només una Candidatura, encapçalada per Cebrià Forcada, va quedar automàticament ratificada. Acordem fer el relleu a Sta. Bàrbara amb una paella comunitària a la qual va assistir una gran majoria de socis, l’Alcalde i el regidor de Cultura de la ciutat planera.El president sortint, Jesús Serrano Monjardín, molt emocionat, va llegir un discurs en què va fer balanç de la gestió del seu J.D. i va destacar les dificultats tingudes i els èxits aconseguits, agraint als 160 socis actuals el seu afecte i col·laboració.Els socis li van regalar un joc d’escriptori personalitzat.Va presentar el seu relleu, Cebrià Forcada Oliva, que va apostar per una feina de continuïtat.

Un nou període començava pel nostre grup.

2010/11

Durant la temporada es va seguir amb la mateixa dinàmica de captació de socis, informació a pelegrins, entrega de Credencials i sortides mensuals.

Cal destacar l’excursió a Sant Jaume d’Enveja per conèixer el pont del Passador recentment inaugurat i que acabava amb els entranyables passos de barca entre les ribes del riu. També la sortida de dos dies per conèixer les Fonts del riu Llobregat i Castellar de n’Hug.

Un grup de 25 socis va realitzar a peu la ruta Logronyo-Burgos del Camí de Santiago Francès. Van ser rebuts i atesos magníficament per l’Associació d’Amics del Camí de Burgos, amb el seu president Jesús Aguirre al capdavant, que ens va fer de guia en la visita a la Cartoixa de Miraflors. Amb una calor mai vista per la data, gaudim de la ciutat i els seus “pecadets” i dormim a la 5ª. planta de la Casa dels Cubs, alberg de recent ús per a pelegrins. L’endemà, els nostres amics ens van oferir una visita a la Catedral, on ens va portar de la mà una guia professional, sòcia de l’Agrupació burgalesa. Responem al cúmul d’atencions fent entrega al Sr. Aguirre, a la guia i al matrimoni d’hospitalers que ens “havien atès”, del mocador i de la insígnia de la nostra Associació.

2011/12

Al curs seguim amb les nostres activitats habituals ia petició dels socis vam tornar a refer la 2a etapa del Camí Jacobeu de l’Ebre, des del Poble Nou fins a Amposta.

Realitzem el tram Burgos-Mansilla de les Mules, del Camí Francès, amb una incòmoda incidència a Burgo Ranero i una bona recepció a Mansilla a càrrec de Laura, simpàtica hospitalera de l’Alberg de pelegrins, que ens va deixar dutxar i canviar de roba, a més de recomanar-nos el Restaurante La Curiosa, antiga botica, on ens van oferir un menú opípar amb què ens vam rescabalar del cansament i de les penalitats del viatge.

L’Associació va continuar creixent, ja érem 174 socis.

2012/13

La temporada va començar amb l’etapa Amposta-Tortosa del Camí de l’Ebre. A la capital del Baix Ebre vam ser rebuts a la seu del Consell Comarcal on ens van obsequiar amb productes típics de la zona.

Continuem al Març 2013 la nostra ruta pel Camí Francès entre Mansilla i Cebreiro, amb 30 participants.

En aquests viatges es produeixen anècdotes molt variades, com la que va tenir un nodrit grup dels nostres caminants quan es va passar de llarg la Mare de Déu del Camí un parell de km. i els ha d’anar a avisar el conductor de l’autobús, Xavi Perolada que entretenia les seves esperes fent ciclisme.

Vam visitar Castrillo de Polvazares on Miguel, vell amic i propietari del Rte.”Cuca la Vaina” ens va oferir el clàssic “cocido maragato”, interminable per a gairebé tots, encara que hi va haver algun/a que encara tenia budells per omplir; una sostracció temporal de bicicleta i, com que el millor escribà fa un esborrall, el nostre veterà guia Jesús Serrano, inexplicablement, es va equivocar a la sortida de Trabadelo i vam haver de fer gairebé 3 km. innecessaris. La pluja va anar augmentant durant l’etapa i al tram final, a partir de Las Herrerías, vam patir molt amb vent fort ratllat i fred considerable. Vam poder endreçar-nos al mític Alberg de Pelegrins d’O Cebreiro i acabar de recuperar-nos a Casa Carolo, tots molt feliços per haver superat uns dels trams més durs d’aquest camí.

El Curs el finalitzem al Santuari de Núria, amb pujada als quasi 3000 m. del Puigmal, que a meitat de juny estava nevat, cosa que va propiciar algun patinatge i no tots amb bon fi.

2013/14

Vam haver d’abandonar l’Alberg Nazareth, ja que el Patronat que l’administrava va arribar a un acord amb la Generalitat per utilitzar-lo com a centre d’atenció a joves desarrelats. Aquesta mala notícia implicava que havíem de buscar un nou emplaçament per acollir pelegrins.

Del Camí Jacobeu de l’Ebre realitzem el tram Tortosa-Xerta, seguint la Via Verda, acabada de marcar.

A inicis d’abril ens desplacem a O Cebreiro per fer el tram de 153 km. que ens faltaven per arribar a Santiago. Els 43 pelegrins van fer el trajecte en sis etapes que van donar lloc a multitud d’anècdotes, destacant la nevada a la sortida d’O Cebreiro i pujada a l’Alt del Poio; un petit incident per esmorzar a Palas de Rei; pelegrins extraviats a l’Alt de Santa Irene i, sobretot, l’arribada a Santiago, amb emoció desbordant per als que arribaven per 1ª vegada i en realitat per a tots, ja que completàvem els 1040 km. que separen el Muntell de les Verges de Santiago.

Al Rte. O Casal do Cabildo vam fer un copiós menjar fraternal, lliurant a cada pelegrí la seva Compostela. L’amic Alfredo Blanch va ser obsequiat amb un bordó pelegrí, de fusta ornamentada, pels seus esforços i dedicació cap a l’Associació. L’alegria i l’animació ens van acompanyar tot el viatge de tornada.

A mitjans de Juny ens apropem a Manresa per allotjar-nos a l’Alberg Juvenil. Des d’allà ens dirigim a Monistrol per fer, caminant, la pujada al Monestir de Montserrat. L´endemà vam fer l´ascensió a la Mola de Terrassa dirigits pel soci Tito Cobano, natural de la ciutat i bon coneixedor de la ruta. Aquestes dues esplèndides caminades, en què van participar 40 socis, van ser el colofó ​​a una temporada plena de satisfaccions per a la nostra agrupació, que ja comptava amb 215 socis.

2014/15

Al setembre, el president Cebrià Forcada va finalitzar el mandat i es van convocar eleccions. Es va presentar només una candidatura encapçalada per Jordi Bria (President), Alfredo Blanch (Vicepresident), Sisco Marco (Secretari) i Francisco Bertomeu (Tresorero). El relleu de J.D. es va produir amb tota cordialitat i l’Assemblea de socis va acomiadar la Junta sortint amb merescuts aplaudiments per la tasca realitzada. A Forcada se’l va obsequiar amb un bordó de pelegrí molt elaborat i un pergamí al·lusiu amb la “Llegenda del Bàcul”, que va rebre emocionat.

La nova J.D. amb una dinàmica similar a l’anterior va continuar potenciant les sortides mensuals i reivindicant el Camí Jacobeu de l’Ebre, del qual es va fer l’etapa Xerta-Fontcalda.

També es va fer el tram Santiago-Finisterre-Muixia, amb una participació excepcional de 50 pelegrins, que van rebre La Fisterrana i La Muixiana.

Al juny ens desplacem a la Vall Fosca.

A principis del 2015 hi va haver eleccions municipals a Amposta i atès que estàvem sense Alberg, la J.D. va tenir una entrevista amb l’alcalde Adam Tomàs i altres membres del Consistori per sol·licitar com a tal, l’antiga Oficina de Turisme que havia estat traslladada al vell Escorxador. L’edifici, cèntric i al costat del riu era un lloc idoni per ubicar l’Alberg pel qual tant interès teníem i a més, estava a peu del Camí. La nostra idea va ser acollida molt favorablement per les autoritats, que van començar a treballar en aquest tema.

2015/16

La temporada va seguir amb la mateixa tònica de funcionament i al mes de desembre, coincidint amb les Fires d’Amposta, es va homenatjar els fundadors de la nostra Associació, en complir-se 10 anys de la seva creació. Amb assistència de l’alcalde d’Amposta i part dels regidors, se’ls va fer entrega d’una rajola amb la vieira jacobea i la insígnia d’or de l’entitat.

Del Camí de l´Ebre es va fer l´etapa Fontcalda-Gandesa, potser la més dura d’aquesta ruta, passant pel monument al pelegrí, obra de Tàpies.

A petició dels socis es va programar el tram de Camí Francès entre Roncesvalles i Logronyo. Amb una participació de 55 pelegrins vam anar a conèixer Sant Jean Pied de Port. Visitem la Col·legiata de Roncesvalles i assistim a la commovedora missa del peregrí, on ens van esmentar expressament. Aquest any el Camí ens va oferir fred i vent, bon vi a Villamayor de Monjardín, forta contractura del “presi” a Torres del Rio i un problem a l’Alberg de Logronyo, que va quedar oblidat ràpidament amb la visita al carrer Llorer i la formidable menjar que ens van posar al Mesón del Cid de la capital de La Rioja.

Al juny ens desplacem al Parc Nacional d’Aigües Tortes, on gaudim del meravellós paisatge i de la bellesa dels monuments romànics de la Vall de Boí.

Amb Canal 21 TV vam fer un reportatge del Camí Jacobeu de l’Ebre, des del Muntell de les Verges fins a Amposta, que va ser molt ben acollit pels televidents i va tenir una gran repercussió mediàtica.

2016/17

El curs es va iniciar participant a la Setmana de la Mobilitat que ens va portar als Ullals de Baltasar. Es va continuar insistint a l’Ajuntament. per les obres de l’Alberg.

Al Camí de l’Ebre es va fer l’etapa Gandesa-Batea i al Camí Francès el tram Logronyo-Hontanes amb 35 participants i per finalitzar la temporada ens vam allargar al llac de Sant Maurici i Super Espot, dins del Parc Nacional d’Aigües Tortes.

Hem de fer constar que a més de les activitats programades per la J.D. alguns socis, ja sigui en grup o individualment, feien trams d’altres camins de Sant Jaume, (Nord, Via de la Plata, Aragonès…), que després ens explicaven per a futures sortides de l’Associació i donaven a conèixer altres pelegrins nostre Camí de l’Ebre.

2017/18

El nombre de socis seguia creixent ia l’inici del curs ja n’érem 270. Es notava el treball de divulgació realitzat per les diverses J.D. mitjançant xerrades, conferències, reunions amb els diferents pobles circumdants, exposicions de fotos i participació a les Festes majors de la Ràpita, el patró de les quals és l’Apòstol Sant Jaume.

Aquesta temporada destaca el trajecte entre Hontanes i Lleó del Camí Francès, fet per 21 socis; Irun-Bilbao (Camí Nord) 16 socis i Zamora-Santiago pel Camí Sanabrés amb 3 socis.

Al juny ens desplacem a Jaca per contemplar el preciós paisatge del Pirineu d’Osca i caminar des de Somport a Jaca, 1a etapa del Camí Aragonès. També gaudim d’una visita a l’espectacular monestir de Sant Joan de la Penya.

Cal destacar la visita que ens va fer l’Associació d’Amics del Camí de Burgos, amb el president Jesús Aguirre, al capdavant. Els acompanyem a la ruta des de l’origen del Camí Jacobeu de l’Ebre i acabem la jornada amb un sopar de germanor a l’Encanyitzada. Corresponem a les vostres atencions amb la nostra Associació lliurant a Jesús Aguirre un bordó pelegrí, profusament treballat, un pergamí acreditatiu i el simbòlic mocador de la nostra entitat.

2018/19

Ja comptàvem amb 290 socis i en compliment dels Estatuts es van convocar Eleccions, a les quals es va presentar com a President, Eleuterio Panisello, Vicepresident, Juan José Ferré, Secretari, Fernando Sebastià i Tresorer, Francisco Bertomeu. En haver-hi només una candidatura, va quedar proclamada de fet. L’Assemblea es va celebrar a Santa Bàrbara. A Jordi Bria, president sortint, se’l va obsequiar amb una fotografia emmarcada de l’arribada a Compostel·la el 2007, signada per tots els components d’aquest grup.

Es van continuar les activitats habituals de propaganda, senyalització del camí, sortides per conèixer el nostre territori, sense perdre de vista les obres de l’Alberg; 37 pelegrins van realitzar els 152 km. de Camí Francès entre Lleó i O Cebreiro; 18 pelegrins van realitzar la Ruta del Nord des de Bilbao a Villaviciosa i 2 pelegrins van caminar des de Porto a Compostel·la pel Camí Portuguès (clàssic). A més, 2 socis van treballar com a hospitalers a l’Alberg d’Arrés del Camí Aragonès.

Per finalitzar el curs, es va fer una excursió de 2 dies al Parc Natural del Montseny amb 50 participants que van gaudir moltíssim.

2019/20

Amb gran il·lusió va començar la campanya fent una visita guiada al patrimoni històric de Tortosa i celebrant la nostra Assemblea General Ordinària. L’Ajuntament de la Ràpita va senyalitzar el recorregut urbà del Camí mitjançant 31 plaques metàl·liques daurades, amb la vieira pelegrina.

Vam participar a la Setmana de la Mobilitat Sostenible que va organitzar l’Ajuntament d’Amposta i vam tornar a repetir la 1a etapa del nostre Camí Jacobeu perquè la coneguessin els nous socis.

Amb la primera fase de l’Alberg de Pelegrins acabada, reiterem a l’Alcaldia d’Amposta la necessitat d’acabar el projecte.

Es va presentar el recorregut del Camí Francès O Cebreiro-Santiago, en què participarien 37 pelegrins.

En aquest fatídic mes de març/21 va començar la terrible pandèmia del virus COVID-19 que va afectar tota la humanitat i l’Associació va haver de suspendre les activitats col·lectives.

Els confinaments i mesures de seguretat van durar gairebé dos anys, amb parèntesis que van ser aprofitats per diversos socis per fer Camins (Anglès, Variant Espiritual, etc.) i sobretot, per arribar a Santiago, ja que el 2021 era Año Santo. Al no poder complir-se el Jubileu aquell any, la Santa Seu va prolongar l’Any Sant fins al 2022, excepcionalment.

Es va vacunar massivament la població, fins a tres dosis i això va permetre que els perjudicis del virus s’anessin mitigant i la societat anés recuperant, a poc a poc, el seu ritme habitual, encara que fins al setembre de 2021 la nostra agrupació no va poder convocar reunions col·lectives.

2021

Participem a les trobades d’Associacions del Camí de l’Ebre a Alfaro i Saragossa, que considerem molt importants per al futur del nostre Camí.

En aquest temps tan convuls la J.D. va continuar fent la seva tasca i, per fi, el 9 d’octubre de 2021 es va inaugurar el local que havíem de fer servir per acolliment de pelegrins. Amb assistència de les autoritats ampostines, el president Teri Panisello, el seu J.D. i molts socis, es va fer la benedicció de l’edifici a càrrec de mossèn Toni Borràs, fundador de l’Associació. Es va resar la nostra petició habitual pelegrina, dirigida per la nostra companya Tere Sabater, amb el so càlid de l’oboè de l’amic Llàtzer i acompanyats per un nombrós grup de peregrins de l’Associació de Terrassa, encapçalats per Francesc Suárez i acompanyats pels nostres socis Marta Borge i Jesús Serrano, tots ells abillats com els pelegrins medievals. Amb l’alegria d’haver aconseguit una fita històrica per a la nostra Associació i per al Camí Jacobeu de l’Ebre, es va donar per conclosa l’emocionant celebració amb un senzill aperitiu de confraternitat, on va regnar l’autèntica alegria pelegrina.

2022

El 2 de gener a pernoctar el primer pelegrí, Lluís, (Santa Coloma de Gramenet).

A l’agost es van convocar Eleccions, degut a la defunció del president i la dimissió del vicepresident, a les quals es va presentar com a President, Manel España, Vicepresidenta, Teresa Sabaté, Secretària, Maria Josepa Altadill. En haver-hi només una candidatura, va quedar proclamada de fet. L’Assemblea es va celebrar a La Ràpita. Posteriorment es va celebrar un dinar al restaurant Casa Ramon Marines.