SEGLE XI, El Cid Campeador pelegrí

Durant aquest segle van ser molts els fets determinants que van estar relacionats amb el camí de Sant Jaume. L’any 1.025, Sancho d’Aragó va introduir la regla cluniacens en Sant Joan de la Penya i algun temps després els monjos de Cluny obren el Camí per Roncesvalles.

L’any 1.063, Sancho el Major fa passar el Camí per Nájera i funda en Estella un castell i una població per atendre als pelegrins.

Don Rodrigo Díaz de Vivar, el Cid Campeador, després de les seves noces amb Donya Jimena, va peregrinar a Compostela l’any 1.064.

L’any 1.072, l’Arquebisbe de Magúncia, Sigfrido I, es converteix en el primer pelegrí alemany conegut, que arriba a Santiago. Tres anys després, Diego Peláez comença les obres de l’actual Catedral de Compostela. En 1.090, Jaca s’estableix com a punt de pas del Camí i en 1.094 i 1.098, Ansgot de Burwell d’una banda i Sant Teobaldo de Mondovi i Sant Guillermo de Vercelli per una altra, es converteixen en el primer pelegrí anglès i en els primers sants que van peregrinar a Compostela respectivament.

ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

Rellevants personatges d’aquest segle com: Guillermo VII, duc d’Aquitània; Enrique, Bisbe de Winchester: Roberto, monjo de Lieja; així com persones vingudes del llunyà Orienti com el monjo armeni Simeón o el grec Esteban; peregrinen per prostrar-se davant la Tomba del Apòstol.

Any 1.054. S’inicien les obres per a la construcció de la basílica de Sant Isidoro de León.

Any 1.057. Consagració de l’església romànica del monestir de Leire.

Any 1.063. S’inicia la construcció de la catedral de Jaca.

Any 1.080. Se celebra un concili a la ciutat de Burgos amb el triomf del ritu romà.

Any 1.085. Concessió de fur a la ciutat de Sahagún.

Año 1.096 Se traslada la sede episcopal desde Iria Flavia a Santiago de Compostela.