Els peus
- És important que entrenis abans de començar el Camí. Almenys tres setmanes abans.
- Comença a raó de 5 quilòmetres dia i finalitza el període d’entrenament amb 15 o 20 quilòmetres diaris. Evitaràs les temudes tendinitis i sobrecàrregues musculars.
- Revisa bé els teus peus abans de la sortida, especialment les ungles. Si ho consideres oportú visita al teu podóleg.
- Si en finalitzar l’etapa tens els peus inflats, banya’ls en aigua temperada amb sal grossa i vinagre durant 15 o 20 minutos, a continuació els seques i els dónes un massatge amb alcohol de romaní. Quedaràs com nou.
- Iniciar el Camí amb calçat nou, és un error que se sol pagar car. Les botes han d’estar rodades pels teus propis peus. El mateix principi, encara que no és tan important aplica-ho a la roba interior.
- El peu ha d’anar ben lubricat, portar-ho sec és un error. Utilitza vaselina o productes, molt bons, que hi ha al mercat com el “ungüent del pelegrí”, donant-te una bona capa abans d’iniciar l’etapa, sobretot entre els dits
- Canvia de mitjons amb freqüència i renta els peus sempre que puguis, refrescar-los en els rierols o en les fonts, en el bon temps, és un plaer indescriptible.
- Cuida que els mitjons no facin arrugues dins de les botes i posa’ls a l’inrevés, perquè les costures i irregularitats quedin cap a fora.
- L'”ungüent del pelegrí” (producte natural), que abans hem assenyalat, conté, en la seva composició, components antiinflamatoris i cicatritzants (Aloe Vera, entre uns altres). Una fina capa després de les caminades, especialment en les rascades és molt aconsellable.
- Hi ha qui usa, com a mesura preventiva, dos parells de mitjons, uns fins i sobre aquests uns grossos, però no tothom està d’acord amb aquesta tècnica. Pots provar-ho i si et va bé, estupend.
- Els massatges en els peus, són molt bons activen la circulació de la sang, sempre hi ha un company disposat a fer-se aquest favor recíproc. Si al temps apliquem alcohol de romaní o fins i tot oli d’oliva normal, encara millor.
Les botes han d’estar rodades pels teus propis peus
Els albergs
- En ocasions dormir en els albergs, especialment per a aquelles persones que els costa agafar el son, la simfonia de roncs pot resultar espantosa i estresant, uns bons taps d’oïdes alleujaran la serenata.
- Excepte excepcions, els coixins dels refugis no solen estar molt netes, una petita funda de coixí no pesa molt i evita el contacte.
- Cal prendre alguna precaució amb la finalitat d’evitar a el “murri” que aprofitant el reparador somni del pelegrí, fa de les seves durant la nit. Vigila sempre la teva motxilla. El pelegrí no està exclòs de robatoris.
- Cal portar sempre un rotllo de paper higiènic en la motxilla, ocasionalment, en els refugis, es acaba.
- Si es va amb cotxe de suport, no es pot pernoctar en la majoria dels albergs públics. Busqui llocs alternatius per al descans o utilitzi tendes de campanya. Els pelegrins que van a peu tenen preferència sobre els ciclistes o els que van a cavall.
- De novembre a març és bastant complicat recórrer el Camí amb bici de muntanya, a causa de les zones entollades i al fang. Pot fer-se amb bici de carretera, però amb molta atenció al tràfic.
Vigila sempre la teva motxilla