SEGLE XIV, Santa Isabel de Portugal

El 25 de Julio de l’any 1.325, Santa Isabel de Portugal es va agenollar davant la Tomba de l’Apòstol i li va a ofrenar les seves gales de Reina. Regnava en aquesta època, a Castella i Lleó, Alfonso XI cridat el Noble (1.312-1.350), que havia estat coronat a l’edat de 13 mesos. Va ser precisament l’any 1.325 quan Alfonso XI va començar a regnar per si mateix a l’edat de l4 anys, lliure ja de la tutela dels Infants Don Pedro i Don Juan. El dia 30 d’Octubre de 1.340, va guanyar la celebri batalla del Salado, després d’invocar a l’Apòstol Santiago.

L’any 1.386, el Duc de Lancaster, va arribar a Compostela en actitud de conquesta acompanyat per uns “peculiars pelegrins”: els seus soldats. Quan li van ser lliurades les claus de la ciutat, curiosament va canviar d’actitud i acompanyat per la seva família, va resar davant l’Apòstol, tornant després a Lancaster.

En 1.394 es va concedir per primera vegada, a Anglaterra, un permís per noliejar un vaixell que portés als pelegrins a Santiago. (neix el camí Inglés) Aquests permisos van ser habituals fins a 1.456.

ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

Any 1.312. El francès Yves Lebreton realitza la peregrinació a Santiago en nom de la Comtessa de Artois.

Any 1.320. En aquesta època s’imprimeix un gran impuls a les obres de la Catedral de Pamplona.

Any 1.340. Peregrinació de Santa Brígida de Suècia.

Any 1.386. Geoffrey Chaucer inicia el relat de “Els Contes de Canterbury” o “Contes de peregrinació” que finalitzaria 15 anys més tarda.