SEGLE XIII, Sant Francesc d’Assís

El 21 d’Abril de l’any 1.211, Alfonso IX (1.188-1.230), Rei de León i de Galícia i avi del Rei Alfonso X, va presidir la consagració de la Catedral de Santiago. En 1.217, la tomba de l’Apòstol va ser visitada pels croats que partien a Jerusalem.

Se suposa que Sant Francesc d’Assís va realitzar la seva peregrinació a Compostela entre els anys 1.213 i 1.215, ciutat en la qual va fundar el seu primer convent. Uns anys més tard, després del regnat de Fernando III el Sant (1.230-1.252), durant el qual es van unificar definitivament les Corones de Castella i Lleó, va pujar al tron Alfonso X al que cridaven el Sabio per la seva erudició i pels seus treballs sobre filosofia, astronomia, legislació, matemàtiques, etc, etc. Alfonso X va regnar des de 1.252 fins a l’any 1.284 i va ser l’autor de les Cántigas, que encara avui canten alguns pelegrins.

Més tard, en 1.270, la Princesa Ingrid de Suècia, va peregrinar a peu des del seu país fins a Santiago, Roma i Jerusalem, tornant d’igual forma i fundant després un convent de Dominicas. Finalitzant el segle, en 1.297, els *bataneros de Loucslu (Anglaterra) van fundar una societat per ajudar als pelegrins.

 ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

També van ser pelegrins il·lustres en aquest segle, Jaime I el Conqueridor, que peregrina després de la presa de les illes Balears; l’arquebisbe de Nínive; Eduardo I d’Anglaterra; i Juan de Brienne, rei de Jerusalem, qui es casarà amb Berenguela, filla d’Alfonso X.

Any 1.203. Peregrinació de Wolfgang, comte del Rhin.

Any 1.212. Alfonso (El Batallador) i els seus aliats vencen als almohades en la batalla de les Navas de Tolosa.

Any 1.212. S’inicien les obres de l’església gòtica de Roncesvalles