SEGLE XX, De nou la Ruta de Les Estels

Durant els segles XIX i XX, sobretot en aquest últim, el camí de Sant Jaume, encara estant aquí, va deixar de ser recorregut de forma massiva pels pelegrins, en comparació dels milers i milers que any rere any s’encaminaven a Compostela en segles anteriors. Aquesta tendència a la baixa, en la qual van influir diferents factors, especialment d’índole històrica, s’ha invertit espectacularment durant els últims anys, i més des de la celebració de l’Any Sant de 1.993. Avui es tornen a explicar per milers els pelegrins que recorren a peu, amb bicicleta i a cavall la senda dels estels i són milions els que visiten Santiago cada any per terra, mar i aire.

Els Reis anteriors, Don Joan Carlos i Donya Sofia, el Papa Juan Pablo II i un sense fi de personatges il·lustres han peregrinat a Santiago en aquest final de Segle.

ALTRES ESDEVENIMENTS RELLEVANTS ESDEVINGUTS EN AQUEST SEGLE

Any 1.947. S’inicien les excavacions en el subsòl de la Catedral Compostelana, i apareixen restes d’una necròpoli hispà-romana i el sepulcre de Teodomiro.

Any 1.987. El Consell d’Europa declara el camí de Sant Jaume “Primer Itinerari Cultural Europeu”.

Any 1.989. Joan Pau II viatja a Compostela per segona vegada, convocant a la joventut. Mig milió de joves de tot el món acudeix al Monte do Gozo, produint-se la major concentració de pelegrins de tota la història.

Any. 1.993. La UNESCO declara el camí de Sant Jaume “PATRIMONI DE LA HUMANITAT”.

Any 2.000. Santiago de Compostela és nomenada “Ciutat Europea de la Cultura”.