El Camí de Finisterre

Es coneix com a Camí a Finisterre (o Camí de Finisterre) l’extensió del Camí de Santiago que uneix la capital gallega amb el cap de Finisterre, situat aquest al sud de la llegendària Costa dóna Morte. Alguns repelós consideren que aquest camí només pot denominar-se Camí de Santiago si es realitza en sentit invers, de Finisterre a Santiago. En el nostre cas és igual, avui dia són majoria els pelegrins que recorren el camí en el sentit que va de la ciutat de l’apòstol a la costa gallega. En els últims anys també s’ha senyalitzat i promocionat la variant de Muxia, que des de la localitat d’Hospital es dirigeix a aquesta població marinera. Ja en l’edat mitjana alguns pelegrins s’apropaven a Muxia, abans d’anar a Finisterre, per visitar el santuari de A Nosa Señora da Barca, lloc en què segons una llegenda la verge María va arribar amb barca per encoratjar a l’apòstol en la seva àrdua tasca apostòlica. Avui dia també està senyalitzat el camí que, vorejant la costa, uneix Muxia amb el cap de Finisterre. La distància entre Santiago i el cap de Finisterre és de 88 quilòmetres i, per tant, es pot realitzar en 3 o 4 jornades a peu, les mateixes que són necessàries per anar a Muxia per a aquells que optin per aquesta variant.

L’origen del Camí a Finisterre és incert, però són majoria els historiadors que consideren a aquest cap com l’autèntic terme de les antigues peregrinacions paganes anteriors a la cristianització, atès que ho consideraven el lloc on s’acabava el món (el Finis Terrae dels romans), el lloc a partir del qual ja no es podia seguir més el sol en el seu declivi. Avui, no obstant això, contràriament al que sempre s’havia cregut, sabem que hi ha altres fites geogràfiques tant de Portugal com de Galícia (Cap Touriñán) més occidentals que el cap de Finisterre.

Aquest camí ha experimentat un creixement molt ràpid en el nombre de pelegrins a partir del 2001, any en el qual es van inaugurar els primers albergs. Amb dades de l’any 2013, aproximadament un deu per cent dels pelegrins que arriben a Santiago segueixen el seu periple cap a Finisterre.

Al llarg dels 88 quilòmetres fins a Finisterre el camí passa per 18 poblacions amb serveis, amb una mitjana, per tant, d’una població amb algun servei cada 4,9 km. Les dues poblacions majors són Negreira i Fisterra, ambdues amb poc més de cinc mil habitants. Les distàncies més llargues sense possibilitat de avituallamient són: d’Hospital a Cee (14,6 km), i de Maroñas a Olveiroa (13,2 km).