Recordem la guerra per retrobar la pau

Un cop més la nostra Associació ha col·laborat amb l’Ajuntament d’Amposta participant en un dels actes de commemoració del 85è aniversari de la Batalla de l’Ebre, el passat 25 de juliol, en una caminada des de la torre de la Carrova fins el mas de Talarn per rememorar els fets ocorreguts justament la matinada del 25 de juliol de 1938.

Amb la veu de dos membres de l’empresa Terrà Enllà, els participants vam poder escoltar el relat dels combats entre l’exèrcit franquista, que ocupava el marge dret de l’Ebre des de l’Aragó fins més enllà de la desembocadura de l’Ebre i les brigades internacionals, des de l’altra banda, en este cas, a l’altura de Campredó. Un batalló de la XIV Brigada Internacional creuà el riu a l’oest d’Amposta. Les tropes franquistes produïren una autèntica matança entre els voluntaris, principalment, francesos i belgues. Només un petit nombre de soltats pogueren tornar a creuar el riu cap a la riba esquerra.

Al voltant d’una trentena de persones, entre les quals hi havia uns quants socis i sòcies de la nostra associació vam seguir l’itinerari (torre de la Carrova, vora del canal, mas de Talarn) i el relat dels guies fins arribar al mas de Talarn on ens esperàvem els amos que continuaren explicant-nos algunes anècdotes que tingueren lloc al mas.

Un vespre emotiu, que ens posà la pell de gallina, en adonar-nos de la desfeta que es produí en este lloc aquell 25 de juliol del 38.