Trobada de la Federació d’Associacions d’Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya a Amposta

Es va constituir de la nova junta amb representació de totes les entitats que en formen part, entre elles la nostra

El passat cap de setmana, 24 i 25 de febrer, tingué lloc a Amposta la 1a trobada de la Federació d’Associacions d’Amics del Camí de Sant Jaume de Catalunya.

La nostra associació, “Amics del Camí de Sant Jaume de l’Ebre del Montsià”, com a amfitriona de la trobada, acollí al voltant de 40 representants de les diferents associacions catalanes, també de la Federación Espanyola, de Saragossa i d’Andorra de Terol, amb un programa de treball i també de visita turística del territori.

El dia 24 a les 10 del matí començava la jornada de treball a l’Espai Km 0, lloc cedit per l’Ajuntament d’Amposta, per poder debatre els diferents punts de l’ordre del dia. El president de la nostra associació, Manel España, donà la benvinguda a tots els assistents i ens recordà sobretot la importància que tindrà a partir d’ara la Federació Catalana per al reconeixement oficial dels 13 camins catalans. L’alcalde, Adam Tomàs, agraí el fet d’escollir Amposta per celebrar este esdeveniment i lloà l’associacionisme a casa nostra i, en particular, el de la nostra entitat. El president de la Federación Española, Jorge Martínez-Cava, ens recordà que sense associacions no hi ha camins i en este sentit puntualitzà el que han de fer les associacions perquè els camins tinguen reconeixement. També Jordi Font, president de la Federació Catalana fins al moment, ens recordà com havia sorgit la idea de reactivar-la perquè, tot i haver-se constituït l’any 2008, s’havia mantingut poc operativa.

Tot seguit, Francesc Suárez, actual president de la Federació Catalana encetà els dos primers punts de l’ordre del dia que foren la constitució de la nova junta amb representació de totes les entitats que en formen part i l’admissió de 11 associacions, entre elles la nostra, que se sumen a les 5 que ja en formaven part. A continuació es varen debatre les diferents propostes de treball entre les quals cal destacar la necessitat d’elaborar el Mapa dels Camins de Sant Jaume de Catalunya, promoure una taula de treball a Catalunya amb les associacions i les administracions públiques per tindre un full de ruta comú, mantindre la senyalització dels camins i actualitzar els llocs d’acollida dels pelegrins per a cada camí.

Tot un matí de treball i debat que va acabar amb la inauguració de l’exposició itinerant sobre “Les credencials jacobees” que es mostrà per primera vegada en esta reunió i que tingué una molt bona acollida.

Durant el matí, al mateix temps que es feia la reunió de treball, vam preparar una visita guiada pels llocs més emblemàtics i representatius de la ciutat d’Amposta als acompanyants dels representants de les associacions i als socis i sòcies de la nostra entitat que s’hi volgueren afegir.

A l’hora de dinar vam anar al Casal Municipal, també cedit per l’ajuntament, on vam compartir l’àpat tots els vinguts de fora, socis i sòcies de la nostra entitat, representants de l’ajuntament i tots els membres de la junta, que vetllàrem perquè tots se sentissen molt ben acollits.

A la sobretaula vam gaudir de l’actuació del grup de jotes Paracota, que ens van dedicar balls d’arreu del territori i també jotes improvisades dedicades als caminants del Camí de Sant Jaume i també als companys vinguts de Saragossa amb qui compartim la tradició de la jota.

A la tarda encara vam poder gaudir de l’ambient festiu de la ciutat que es preparava per celebrar la 27a Festa de l’Arròs i la Carxofa d’Amposta.

L’endemà representants de les associacions, acompanyants i membres de l’associació amfitriona vam fer un recorregut pels llocs més significatius del Delta com són les llacunes, el Trabucador i el Poblenou del Delta. Completàrem la jornada amb un dinar d’arrossos típics del Delta al restaurant Casa de Fusta.

Un cop acabat el programa de la trobada queda la il·lusió d’emprendre la faena que ens hem proposat tots plegats i la satisfacció de saber que estem units per aconseguir-ho.

+ fotos: https://photos.app.goo.gl