Aquesta es la primera etapa del Cami de Sant Jaume de l’Ebre el qual te un recorregut total de 456 Km. Aproximadament fins a Logroño on enllaça amb el Cami Francès, per portar-nos fins a Santiago de Compostela.Etapa de 24,6 Km de distancia, que comença a la desembocadura de l’Ebre, al monticle del Muntell de les Verges que amb una altura de 4 m aprox. es el punt més alt del Delta de l’Ebre. El nom li prové del monument que hi ha al seu damunt des de l’any 1969, i que constava de 4 pilastres de granet, coronades per 4 marededéus lligades amb el curs del riu Ebre. Actualment son 7 les pilastres amb les marededéus i dedicades a cada una de les comunitats per on passa el riu Ebre.
Etapa completament plana que discorre entre mig dels arrossars, les llacunes del Delta i en alguns dels seus trams per la vora del riu Ebre.
Aquesta etapa juntament amb la propera, són possiblement les etapes més riques en quant a quantitat i qualitat de fauna salvatge que podem veure al Delta de l’Ebre, destacant entre les diferents especies que podem observar, els flamencs, els ànecs, els corbs marins, les garses reials o bernat pescaire, la polla d’aigua, la fotja i moltes més.
A llarg del recorregut d’aquesta etapa, trobem diversos punts d’interès entre els que destacarem:
Al Km 1,5, trobem el port fluvial on està atracada la flota de Creuers del Delta i amb els quals es poden fer diverses rutes per la desembocadura del riu Ebre.
Al Km 5,9 podem observar el Pont dels Moros II o també anomenat Pont del Rei, el qual es una obra neoclàssica de Deltebre. La seva funció podria ser com a resclosa per regular el pas de l’aigua d’un canal de navegació o bé regular l’aigua d’unes salines.
Al Km 12 i ja quan deixem el municipi de Deltebre, ens trobem amb el pont Lo Passador. Amb una longitud de 250 m és el darrer pont sobre l’Ebre, abans de la seva desembocadura.
Aquest pont va ser inaugurat a l’any 2010 i va servir per poder creuar l’Ebre entre les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja els quals es trobaven a una distància de 500 m entre les cases més properes dels dos municipis i que fins llavors havien d’utilitzar les barcasses o transbordadors que des de l’any 1849 havien prestat servei sense interrupció, o en dies de tempesta o a les nits en que estaven aturades les barcasses, donar una volta de més de 30 Km passant per Amposta.
Al Km 21,6 trobem el mirador de l’Embut, que agafa el seu nom de les basses del mateix nom on anys enrere hi havia camps d’arròs i ara reconvertits en dues basses d’entorn salvatge. Al costat del mirador es troba la caixa per ratpenats més gran d’Europa i que és una de les zones més gran de cria d’aquest quiròpter.
Al Km 22,7 i abans de trobar el mirador Pont del Través, ens podem desviar per visitar el Museu Casa de Fusta i centre d’informació del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
És una de les construccions mes emblemàtiques del Delta. Va ser construïda a finals del anys 20 del segle passat amb un estil popular Canadenc, ja que és des del Canadà que varen fer portar aquesta casa. A l’exterior hi ha un mirador, des d’on es pot observar una àmplia perspectiva de la Bassa de l’Encanyissada.
Si continuem el camí on ens havíem desviat, a escassament 2 Km trobem el mirador del Pont del Través des d’on podem continuar observant la diferent fauna que habita a la Llacuna de l’Encanyissada.
I ja amb la vista posada al campanar de l’església, finalment arribem al Poble Nou del Delta, que és el final d’aquesta primera etapa del Camí de l’Ebre.
El Poble Nou del Delta, que pertany al municipi d’Amposta. Creat com a poblat de colonització va ser inaugurat al 1957 amb el nom de Villafranco del Delta. A l’any 2003 la Generalitat de Catalunya va canviar el nom original per l’actual, Poble Nou del Delta.
Allí podem trobar tota classe de serveis per poder descansar i recuperar forces per la propera etapa.