Morella-Xiva-Morella

Última sortida abans de l’especial de cap de setmana a la Vall de Benasc, que donarà per finalitzada la temporada i de la qual ja tenim totes places cobertes.

La caminada de maig va discorre per la Dena de Morella la Vella, una de les subdivisions administratives del terme de Morella, seguint la ruta penjada a Wikiloc anomenada «GR 331. Camí de Conquesta. Etapa 8. Morella-Xiva-Morella», una ruta circular d’uns 14 km.

Vam iniciar-la sota els arcs de l’antic aqüeducte, al costat de l’ermita de Santa Llúcia i Sant Llàtzer. Mes enllà, el camí travessa ponts gòtics, masades i zones de pastura d’ovelles, fins pujar al collet del Tossal de Barra, darrera fantàstica vista de Morella que no tornarem a tenir fins al camí de tornada. A partir d’aquí, canvi de vessant i trobem un camí empedrat que sembla que tingui arrels molt antigues, alguns diuen que romanes. Ens trobem amb la fletxa groga, el senyal del Camí de Sant Jaume que ve de Castelló. Passem entre mig de boscos d’alzines i boscos de pins fins arribar a Xiva.

Xiva, amb el seu traçat medieval, ens permet fer un petit descans, i alguns un cafè, abans del retorn cap a Morella. La tornada una mica més dura, una forta pujada deixant a la nostra esquerra el Mas de Carceller, amb una gran plantació d’alzines joves per conrear tòfona. Al final, a d’alt, el Mirador del Mas del Bessó torna a deixar-nos una bona vista de Morella, el nostre destí final.

+ fotos: https://photos.app.goo.gl